با توجه به بیماری کرونا و عدم حضور طلاب در فضای مدرسه ، معاونت پژوهش مدرسه گروهی را در فضای مجازی ایتا با نام محافل علمی پژوهشی و فرهنگی مدرسه فاطمه الزهرا س قائمشهر تشکیل داده و نشست های علمی را در این فضا با حضور طلاب برگزار می نماید. اولین نشست برگزار شده در این گروه در تاریخ 21/5/1399 بوده است.
این نشست با عنوان سلسله نشست های علمی (اثبات توحید از منظر عقل) می باشد. مدت زمان برگزاری این نشست 2 ساعت می باشد و بعد ارائه بحث به صورت فایل صوتی از جانب استاد ، اعضای گروه به بحث و گفتگو درباره موضوع می پردازند.
استاد نشست حجت الاسلام والمسلمین مهدی قائمی می باشند. ایشان در ابتدای بحث نوع نگاه درباره بحث با افراد متفاوت در باره مسائل اعتقادی را مطرح کردند و گفتند: در بحث و گفتگو با افرادی که از اساس کتب آسمانی را قبول ندارند، از طریق آیات و نشانه های الهی در جهان است که عقل آدمی می تواند آن را بفهمد. از نگاه عرف عاقل به کسی می گویند که می فهمد و می تواند با حساب و کتاب دنیا زندگی کند. اما از دیدگاه خداوند عقل آن چیزی را می گویند که به وسیله آن فرد خداشناس شود . «العقل ما عُبِدَ به الرحمن و اکتُسِب الجنان ؛ عقل آن چیزی است که به وسیله آن خداوند عبادت شود و بهشت به دست بیاید.» با این تعبیر مشخص می شود که مراتب میان عقلا با هم فرق دارد و یک عده اصلا عقل ندارند. مردم افرادی که باهوش هستند را عاقل می دانند در حالی که این زکاوت است نه عقل. زکاوت حتی در حیوانات هم پیدا می شود.
استاد در ادامه بیان کرد، در این بحث ما با افرادی که اصلا عقل ندارند کار نداریم؛ چون از اساس آن کسی که عقل ابتدایی ندارد به تعبیر قرآن د ارای “لب” نیست. خداوند به کسانی که حداقل ها را متوجه می شوند، دو دوتا چهارتا را می فهمند ، می فرماید: این ها ” اولوالالباب” هستند، دارای مغز هستند. اولوالالباب کسانی هستند که حداقل مطالب منطقی، استدلالی را متوجه می شوند. کسی که این حداقل را متوجه نمی شود ، بحث منطقی کردن با او، بی فایده است.
همچنین استاد در ادامه فرمود: دین اسلام دین حنیف است یعنی اینکه می توان حق بودن آن را با فکر کردن بدون استفاده از کتب الهی و بدون هیچ رسولی اثبات کرد. اینکه دین حضرت ابراهیم علیه السلام دین حنیف نامیده شد به خاطر این بود که حضرت در راهنمایی قومش از راه استدلال عقل وارد می شد. اصلا به مردم نگفت، من معجزه می کنم شما ایمان بیاورید. ابتدا با استدلال عقلی احتجاج کرد و وقتی دید لجاجت می کنند و نمی خواهند بپذیرد، آن وقت معجزه هم نشان داد. در واقع فرستادن معجزات همراه پیامبران نیز به این خاطر است که خداوند دید ، مردم به عقلشان و ادراکات درونی خودشان عمل نمی کنند، برای اینکه رسولان اثبات کنند که عالم دارای خدا است و من رسول به حق از جانب خدا هستم، اعجاز الهی را به آنها نشان می دادند.
استاد ضمن این معرفی از فرد عاقل، اذعان داشتند، برای اثبات اصل خداشناسی از راه عقل بشر، اولین و رایج ترین راه، راه علت و معلول است. ایشان روایت گفتگوی امام صادق علیه السلام را با یک فرد مادی مطرح کردند. از شیوه پاسخ امام به آن شخص بعد ها فلسفه شکاکین که پاسخ به آن از راه اصل علت و معلول است، ایجاد شد .
در جلسه دوم استاد دیدگاه مادیون را مطرح کردند . مادیون می گویند: مبدأ تمام وجود ماده است و وجودی به نام خدا نیست و ماده خودش، خودش را به وجود آورده است و در واقع همه ی عالم بر اساس تصادف بعد از میلیون ها اتفاق به صورت یک نظم منظمی شکل گرفته است. ایشان در پاسخ، مثالی را از یکی از فلاسفه غرب بیان می کند که در این مثال احتمال منظم قرار گرفتن مهره هایی که فقط از دورنگ سیاه وسفید باشند، در لوله ی آزمایش که به صورت تصادفی از آن خارج شود را غیر ممکن می داند. چگونه فرد می تواند ادعا کند که جهانی با این تنوع می تواند اینگونه اتفاقی منظم در کنار هم قرار بگیرند. ایشان ضمن این مثال به پاسخ دقیق تر این پرسش مادیون پرداخته اند: آن ماده اولیه که این حادثه را به وجود آورده، یا خودش، خودش را به وجود آورده و یا کسی آن را به وجود آورده است. اگر بگوییم خودش خود به خود به وجود آمده که معقول نیست؛ چرا که موجودی که سبقه عدم داشته عقلا نمیتواند مبدع خودش باشد. و اگر بگوییم نه آن دیگری اورا به وجود آورده می پرسیم، آن دیگری را چه کسی به وجود آورده است. تا برسیم به وجود دیگری که ازلی است و کسی آنر ا به وجود نیاورده است که آن وجود خداست.
ایشان سپس اضافه کردند، مادیون تمام این شبهات را مطرح می کنند و این به دلیل شیطنت درونیشان است. آنها می خواهند از بند حساب و کتاب رها شوند. پس از بیان این مسائل به بیان داستانی درباره شیخ حسنعلی اصفهانی و احتجاج او با چند کمونیست پرداخته و در پایان فرمودند که اگر فرد مادی عقل اولیه را را دارا باشد و اهل مجادله احسن باشد می توان بحث با او را به سرانجام رساند و به پاسخ شبهه برسد.
• جلسات نشست ادامه دارند و تا کنون سه جلسه از آن برگزار گردید.
